SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
HÀ NỘI
(Đề thi có __ trang)
KÌ THI THỬ TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2024
Bài thi: NGOẠI NGỮ ; Môn thi: TIẾNG ANH
Thời gian làm bài: 60 phút, 50 câu trắc nghiệm
Họ, tên thí sinh: .....................................................................
Số báo danh: .........................................................................
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 1 to 7.
In 1902, just a year after graduating from Cornell University, Willis Carrier pioneered the design of the first air-conditioning unit. Working at a Brooklyn printing plant, Carrier encountered challenges due to fluctuations in heat and moisture, which caused the printing paper to consistently change size, complicating the alignment of different colors. Carriers innovative invention revolutionized the control of temperature and humidity levels, enabling precise color alignment. This breakthrough not only transformed the printing industry but also facilitated advancements in film, processed food, textiles, and pharmaceuticals by enhancing the quality of their respective products.
The first air-conditioning device was installed in a private residence in 1914. Nonetheless, its bulky size, reminiscent of early computer equipment, hindered widespread adoption. Subsequent models, like the Weathermaker introduced by Carrier in the 1920s, remained financially out of reach for the majority due to their high costs. Cooling for human comfort, rather than industrial need, really took off when three air conditioners were installed in a department store in Detroit, Michigan. The shop was packed with people eager to experience the novelty of the invention, and its popularity quickly extended from department stores to cinemas.
To start with, money-conscious employers regarded air conditioning as a luxury. They considered that if they were paying people to work, they should not be paying for them to be comfortable as well. So in the 1940s and 1950s, the industry started putting out a different message about its product: according to their research, installing air conditioning increased productivity amongst employees. They found that typists increased their output by 24% when transferred from a regular office to a cooled one. Another study into office working conditions, which was carried out in the late 1950s, showed that the majority of companies cited air conditioning as the single most important contributor to efficiency in offices.
However, air conditioning faces criticism from some quarters. Environmentalist Jed Brown argues that air conditioning contributes to global warming. Unfortunately, he adds, because air conditioning leads to higher temperatures, people have to use it even more paradoxically. However, he concedes that it does offer a healthier environment for many individuals during the sweltering summer months.
Question 1. Which of the following is the best title for the passage?
A. Air conditioning - A luxury. B. The critics of air conditioning.
C. Willis Carrier - A great inventor. D. The history of an invention.
Question 2. The word “precise” in paragraph 1 is closest in meaning to________.
A. inaccurate B. exact C. great D. vivid
Question 3. When Willis Carrier invented air conditioning, his objective was to_______.
A. make workers feel cooler B. produce more attractive paper
C. solve problems in a factory D. set up a new business
Question 4. The word “They” in paragraph 3 refers to__________.
A. textiles B. employers C. products D. stores
Question 5. The word “took off” in paragraph 2 is closest in meaning to________.
A. copied B. left C. removed D. became popular
Question 6. Which of the following is NOT TRUE according to the passage?
A. The research in the 1940s and 1950s revealed the benefits of air conditioners.
B. Home air conditioners were not well-liked at first because they were too big and expensive.
C. Air conditioners brought about positive changes in many industries in the 1900s.
D. Jed Brown favoured the use of air conditioners to protect the environment.
Question 7. Which of the following can be inferred from the passage?
A. The typists were dismayed when they had to change their previous office to an air-conditioned one.
B. Initially, the employers who didnt want to spend more money were unwilling to install air conditionin
C. The first air-conditioning device was installed in the 1940s and soon became a popular one.
D. The initial air-conditioning unit was created with the aim of addressing global warming.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 8. Thanks to Greenpeaces campaigns, the local peoples level of environmental awareness has improved significantly.
A. declined B. increased C. bettered D. developed
Question 9. Her parents kept her on a tight rein with their inflexible views.
A. let her loose B. controlled her C. brought her up D. taught her
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 10 to 14.
When parents name their children, they often take into consideration their own preferences, family traditions, or beliefs. In many European cultures, parents typically select names based on family connections, often honoring grandparents or ancestors. For instance, in Italy, children are commonly named after their grandparents, starting with the fathers parents and then the mothers. Similarly, in Eastern Europe, children may be named after their deceased relatives to protect them from harm.
In some Asian countries, the naming process may involve the childs grandfather or a fortune-teller, who chooses a name believed to shape the childs character. Names might be inspired by elements like fire, water, earth, wood, or metal, or they may convey qualities such as beauty, strength, or kindness. African cultures also have unique naming traditions, such as in Ghanas Akan culture, where a childs name is determined by the day of their birth. Each day has specific names for boys and girls, reflecting characteristics associated with that day. For example, a boy born on Friday might be named Kofi, symbolizing a wanderer or explorer while a girl born on the same day could be named Afua, also representing a traveler.
No matter where a name originates, it holds significant meaning and reflects the childs cultural heritage. Whether chosen out of preference or dictated by tradition, a childs name is a cherished and respected gift.
Question 10. What is the main idea of this reading?
A. How names reflect a persons culture. B. Choosing names in Italian culture.
C. How Asian people name their children. D. Choosing traditional names.
Question 11. It can be inferred from the passage that names in China would relate to_________.
A. a childs personality B. a childs ancestors3
C. a childs birth element D. a childs birth date
Question 12. Which is true in Akan culture if a twin brother and sister are born on a Friday?
A. They will have to travel to a different city. B. They will both be named Kofi.
C. They will have different names. D. They will both be named Afua.
Question 13. The word dictated in the passage is closest in meaning to__________.
A. changed B. determined C. recorded D. written
Question 14. According to the reading passage, which would probably NOT be found in the meaning of childrens name across the world?
A. their ancestors names B. their place of birth
C. their date of birth D. their expected personality
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges.
Question 15. Tom is talking to John, his new classmate, in the classroom.
- Tom: How did you get here?
- John: ___________”.
A. I came here by bus. B. The bus was so crowded.
C. I arrived just in time. D. It was a long journey.
Question 16. Steve and Tim are talking about drinking water before bedtime.
- Steve: I dont think we should drink too much water before bedtime.
- Tim: __________. Drinking too much water before bedtime can interrupt your sleep cycle.
A. I couldnt agree more B. I have no idea
C. Im afraid I disagree with young D. Dont worry
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Question 17. A. smooth B. everything C. southern D. gather
Question 18. A. fame B. happy C. habit D. stand
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in each of the following questions.
Question 19. Cities should implement affordable housing programs to address the problems of deplorable housing conditions.
A. unacceptable B. happy C. perfect D. reasonable
Question 20. My sisters tenacity is truly remarkable. She displays a firm attitude in all circumstances even in the face of enormous challenges.
A. confidence B. perseverance C. creativity D. compassion
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.
Question 21. Ms. Jane started working as a nurse ten years ago.
A. Ms. Jane last worked as a nurse for ten years.
B. Ms. Jane has been working as a nurse for ten years.
C. Ms. Jane was working as a nurse for ten years.
D. Ms. Jane works as a nurse for ten years.
Question 22. It isnt necessary for Paul to deliver a speech at the meeting this afternoon.
A. Paul cant deliver a speech at the meeting this afternoon.
B. Paul mustnt deliver a speech at the meeting this afternoon.
C. Paul mightnt deliver a speech at the meeting this afternoon.
D. Paul neednt deliver a speech at the meeting this afternoon.
Question 23. Rose asked Mike How long have you been working in your company?.
A. Rose asked Mike how long he had been working in his company.
B. Rose wanted to know how long had Mike been working in his company.
C. Rose asked Mike how long has he been working in his company.
D. Rose wanted to know how long Mike has been working in his company.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.
Question 24. During the lecture yesterday, he stresses the importance of good education in modem society.
A. society B. education C. stresses D. During
Question 25. Each of the books cited as sources are present in the school library.
A. cited B. Each of C. the D. are
Question 26. An appreciative decrease in the number of the unemployed has urged the government to take drastic action immediately.
A. in B. drastic C. has urged D. appreciative
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the
other three in the position of stress in each of the following questions.
Question 27.
A. impressive B. different C. futurist D. industry
Question 28.
A. device B. college C. vacant D. factor
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.
Question 29. She applied for a full-time job. She wanted to develop herself and earn a good salary.
A. To earn a good salary was the reason why she applied for a full-time job.
B. So as to earn a good salary for development, she applied for a full-time job.
C. She applied for a full-time job, so she developed herself and earned a good salary.
D. She applied for a full-time job in order to develop herself and earn a good salary.
Question 30. The students settled into their seats. Then the teacher walked in and started the lesson.
A. No sooner had the teacher walked in and started the lesson when the students settled into their seats.
B. Only after the teacher walked in and started the lesson do the students settle into their seats.
C. As soon as the teacher had walked in and started the lesson, the students settled into their seats.
D. Hardly had the students settled into their seats when the teacher walked in and started the lesson.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Question 31. Although Martha didnt get the job she had applied, she had several________.
A. embers B. irons C. coals D. logs
Question 32. Employee_______is crucial because it has a direct impact on the productivity of an organisation.
A. ownership B. maintenance C. relinquishment D. retention
Question 33. Would you like to join me at______ theatre tonight?
A. a B. an C. Ø (no article) D. the
Question 34. Sarah is interested________pop music.
A. to B. with C. in D. for
Question 35. Come and stay with us whenever you want to have a change of_______.
A. view B. scene C. sight D. area
Question 36. His contributions to the project_________ in all the reports last year.
A. have recognised B. recognised C. were recognised D. are recognised
Question 37. When my parents came back home, I__________ my English project.
A. am doing B. do C. did D. was doing
Question 38. Carbon emissions from factories do_______ harm to the environment.
A. considerably B. considerable C. consideration D. consider
Question 39. Our manager postponed________ on his business trip because of a sudden storm.
A. going B. go C. to going D. to go
Question 40. We consistently come together and collaborate whenever serious problems_______.
A. encounter B. raise C. approach D. arise
Question 41. His latest movie is far_______ entertaining than his previous one. I absolutely adore the new one.
A. better B. as C. more D. less
Question 42. Ann will be very unhappy if you______ her housewarming invitation.
A. make up B. take in C. turn down D. look after
Question 43. The boy_________ to you last night is my younger brother..
A. to talk B. talking C. talked D. talk
Question 44. The assistant will have completed the preparation for the meeting________.
A. as soon as the boss had arrived B. after the boss had arrived
C. by the time the boss arrives D. when the boss arrived
Question 45. The ceramic shop often closes at 7 pm,______?
A. isnt it B. is it C. does it D. doesnt it
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 46 to 50.
It is sometimes said that our real education consists of (46)________ school. Does this mean that we learn too many unnecessary facts, or suggest that it may not be worth studying while undertaking further studies since we will probably forget (47)________we have not forgotten after leaving negative interpretations miss the point. (48)________and use numbers in our everyday lives. What is more, a good education helps to equip us with the necessary of how much we forget, most of us can read and write, of our new knowledge too? These social skills to interact with other people. It also gives us the appropriate critical thinking skills to assess a(n) (49)________variety of situations and set about solving our problems. Additionally, as we mature, we may more easily appreciate that our true-life skills shine through when we have picked up the moral values that the majority of teachers and parents are so eager to (50)__________ to us. These are vital considerations in the education debate currently taking place.
Question 46.
A. that B. what C. when D. which6
Question 47.
A. little B. few C. much D. many
Question 48.
A. Instead B. Despite C. Reference D. Regardless
Question 49.
A. main B. numerate C. wide D. intense
Question 50.
A. take on B. set on C. pass on D. leave on
THE END
7
HƯỚNG DẪN GIẢI CHI TIẾT
1. D
2. B
3. C
4. B
5. D
6. D
7. C
8. A
9. A
10. A
11. A
12. C
13. B
14. B
15. A
16. A
17. B
18. A
19. A
20. B
21. B
22. D
23. A
24. C
25. D
26. D
27. A
28. A
29. D
30. D
31. B
32. D
33. D
34. C
35. B
36. C
37. D
38. B
39. A
40. D
41. C
42. C
43. B
44. C
45. D
46. B
47. C
48. D
49. C
50. C
MỤC TIÊU
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 1 to 7.
In 1902, just a year after graduating from Cornell University, Willis Carrier pioneered the design of the first air-conditioning unit. Working at a Brooklyn printing plant, Carrier encountered challenges due to fluctuations in heat and moisture, which caused the printing paper to consistently change size, complicating the alignment of different colors. Carriers innovative invention revolutionized the control of temperature and humidity levels, enabling precise color alignment. This breakthrough not only transformed the printing industry but also facilitated advancements in film, processed food, textiles, and pharmaceuticals by enhancing the quality of their respective products.
The first air-conditioning device was installed in a private residence in 1914. Nonetheless, its bulky size, reminiscent of early computer equipment, hindered widespread adoption. Subsequent models, like the Weathermaker introduced by Carrier in the 1920s, remained financially out of reach for the majority due to their high costs. Cooling for human comfort, rather than industrial need, really took off when three air conditioners were installed in a department store in Detroit, Michigan. The shop was packed with people eager to experience the novelty of the invention, and its popularity quickly extended from department stores to cinemas.
To start with, money-conscious employers regarded air conditioning as a luxury. They considered that if they were paying people to work, they should not be paying for them to be comfortable as well. So in the 1940s and 1950s, the industry started putting out a different message about its product: according to their research, installing air conditioning increased productivity amongst employees. They found that typists increased their output by 24% when transferred from a regular office to a cooled one. Another study into office working conditions, which was carried out in the late 1950s, showed that the majority of companies cited air conditioning as the single most important contributor to efficiency in offices.
However, air conditioning faces criticism from some quarters. Environmentalist Jed Brown argues that air conditioning contributes to global warming. Unfortunately, he adds, because air conditioning leads to higher temperatures, people have to use it even more paradoxically. However, he concedes that it does offer a healthier environment for many individuals during the sweltering summer months.
Question 1. Which of the following is the best title for the passage?
A. Air conditioning - A luxury. B. The critics of air conditioning.
C. Willis Carrier - A great inventor. D. The history of an invention.
Kiến thức: Đọc – Tiêu đề
Giải thích: Tiêu đề nào sau đây là tiêu đề phù hợp nhất cho đoạn văn?
A. Máy lạnh - Một sự sang trọng.
B. Những người chỉ trích máy điều hòa không khí.
C. Willis Carrier - Nhà phát minh vĩ đại.
D. Lịch sử của một phát minh.
Choose D.
Question 2. The word “precise” in paragraph 1 is closest in meaning to________.
A. inaccurate B. exact C. great D. vivid
Kiến thức: Đọc – Từ vựng
Giải thích: Từ “precise” ở đoạn 1 gần nghĩa nhất với________.
A. không chính xác
B. chính xác
C. tuyệt vời
D. sống động
Thông tin:
Carriers innovative invention revolutionized the control of temperature and humidity levels, enabling precise color alignment.
Tạm dịch:
Phát minh sáng tạo của Carrier đã cách mạng hóa việc kiểm soát mức nhiệt độ và độ ẩm, cho phép căn chỉnh màu sắc chính xác.
Choose B.
Question 3. When Willis Carrier invented air conditioning, his objective was to_______.
2 A. make workers feel cooler B. produce more attractive paper
C. solve problems in a factory D. set up a new business
Kiến thức: Đọc – Chi tiết
Giải thích: Khi Willis Carrier phát minh ra máy điều hòa không khí, mục tiêu của ông là _______.
A. làm cho công nhân cảm thấy mát mẻ hơn
B. sản xuất giấy hấp dẫn hơn
C. giải quyết các vấn đề trong nhà máy
D. thành lập một doanh nghiệp mới
Thông tin:
Working at a Brooklyn printing plant, Carrier encountered challenges due to fluctuations in heat and moisture, which caused the printing paper to consistently change size, complicating the alignment of different colors. Carriers innovative invention revolutionized the control of temperature and humidity levels, enabling precise color alignment.
Tạm dịch:
Làm việc tại nhà máy in ở Brooklyn, Carrier gặp phải thách thức do sự biến động về nhiệt độ và độ ẩm, khiến giấy in thay đổi kích thước liên tục, làm phức tạp việc căn chỉnh các màu khác nhau. Phát minh sáng tạo của Carrier đã cách mạng hóa việc kiểm soát mức nhiệt độ và độ ẩm, cho phép căn chỉnh màu sắc chính xác.
Choose C.
Question 4. The word “They” in paragraph 3 refers to__________.
A. textiles B. employers C. products D. stores
Kiến thức: Đọc – Từ thay thế
Giải thích: Từ “They” trong đoạn 3 đề cập đến __________.
A. dệt may
B. người sử dụng lao động
C. sản phẩm
D. cửa hàng
Thông tin:
To start with, money-conscious employers regarded air conditioning as a luxury. They considered that if they were paying people to work, they should not be paying for them to be comfortable as well.
Tạm dịch:
Đầu tiên, những người chủ quan tâm đến tiền bạc coi điều hòa không khí là một thứ xa xỉ. Họ cho rằng nếu họ trả tiền cho mọi người để làm việc thì họ cũng không nên trả tiền để họ được thoải mái.
Choose B.
Question 5. The word “took off” in paragraph 2 is closest in meaning to________.
A. copied B. left C. removed D. became popular
Kiến thức: Đọc – Từ vựng
Giải thích: Từ “took off” ở đoạn 2 gần nghĩa nhất với________.
A. sao chép
B. trái
C. loại bỏ
D. trở nên phổ biến
Thông tin:
Cooling for human comfort, rather than industrial need, really took off when three air conditioners were installed in a department store in Detroit, Michigan.
Tạm dịch:
Việc làm mát nhằm mang lại sự thoải mái cho con người chứ không phải cho nhu cầu công nghiệp đã thực sự phát triển khi ba chiếc máy điều hòa không khí được lắp đặt tại một cửa hàng bách hóa ở Detroit, Michigan.
Choose D.
Question 6. Which of the following is NOT TRUE according to the passage?
A. The research in the 1940s and 1950s revealed the benefits of air conditioners.
B. Home air conditioners were not well-liked at first because they were too big and expensive.
C. Air conditioners brought about positive changes in many industries in the 1900s.
D. Jed Brown favoured the use of air conditioners to protect the environment.
Kiến thức: Đọc – Chi tiết
Giải thích: Điều nào sau đây KHÔNG ĐÚNG theo đoạn văn?
A. Nghiên cứu vào những năm 1940 và 1950 đã tiết lộ những lợi ích của máy điều hòa không khí.
B. Máy điều hòa không khí gia đình ban đầu không được ưa chuộng vì chúng quá lớn và đắt tiền.
C. Máy điều hòa không khí đã mang lại những thay đổi tích cực trong nhiều ngành công nghiệp vào những năm 1900.
D. Jed Brown ủng hộ việc sử dụng máy điều hòa để bảo vệ môi trường.
Thông tin:
However, air conditioning faces criticism from some quarters. Environmentalist Jed Brown argues that air conditioning contributes to global warming.
Tạm dịch:
Tuy nhiên, điều hòa không khí phải đối mặt với sự chỉ trích từ một số nơi. Nhà môi trường Jed Brown lập luận rằng điều hòa không khí góp phần vào sự nóng lên toàn cầu.9
Choose D.
Question 7. Which of the following can be inferred from the passage?
A. The typists were dismayed when they had to change their previous office to an air-conditioned one.
B. Initially, the employers who didnt want to spend more money were unwilling to install air conditionin
C. The first air-conditioning device was installed in the 1940s and soon became a popular one.
D. The initial air-conditioning unit was created with the aim of addressing global warming.
Kiến thức: Đọc – Chi tiết
Giải thích: Điều nào sau đây có thể được suy ra từ đoạn văn?
A. Những người đánh máy thất vọng khi phải chuyển văn phòng cũ sang văn phòng có máy lạnh.
C. Ban đầu, những người chủ không muốn chi nhiều tiền hơn nên không sẵn lòng lắp đặt máy điều hòa ở
B. Thiết bị điều hòa không khí đầu tiên được lắp đặt vào những năm 1940 và nhanh chóng trở thành thiết bị phổ biến.
D. Thiết bị điều hòa không khí ban đầu được tạo ra với mục đích giải quyết vấn đề nóng lên toàn cầu.
Thông tin:
To start with, money-conscious employers regarded air conditioning as a luxury. They considered that if they were paying people to work, they should not be paying for them to be comfortable as well.
Tạm dịch:
Đầu tiên, những người chủ quan tâm đến tiền bạc coi điều hòa không khí là một thứ xa xỉ. Họ cho rằng nếu họ trả tiền cho mọi người để làm việc thì họ cũng không nên trả tiền để họ được thoải mái.
Choose C.
Dịch bài đọc:
Nội dung dịch:
Năm 1902, chỉ một năm sau khi tốt nghiệp Đại học Cornell, Willis Carrier đã đi tiên phong trong việc thiết kế bộ điều hòa không khí đầu tiên. Làm việc tại nhà máy in ở Brooklyn, Carrier gặp phải thách thức do sự biến động về nhiệt độ và độ ẩm, khiến giấy in thay đổi kích thước liên tục, làm phức tạp việc căn chỉnh các màu khác nhau. Phát minh sáng tạo của Carrier đã cách mạng hóa việc kiểm soát mức nhiệt độ và độ ẩm, cho phép căn chỉnh màu sắc chính xác. Bước đột phá này không chỉ làm thay đổi ngành in ấn mà còn tạo điều kiện thuận lợi cho những tiến bộ trong lĩnh vực phim ảnh, thực phẩm chế biến, dệt may và dược phẩm bằng cách nâng cao chất lượng sản phẩm tương ứng của chúng.
Thiết bị điều hòa không khí đầu tiên được lắp đặt tại một ngôi nhà riêng vào năm 1914. Tuy nhiên, kích thước cồng kềnh của nó, gợi nhớ đến thiết bị máy tính thời kỳ đầu, đã cản trở việc áp dụng rộng rãi. Các mẫu tiếp theo, như Weathermaker được Carrier giới thiệu vào những năm 1920, vẫn nằm ngoài tầm với của đa số về mặt tài chính do chi phí cao. Việc làm mát nhằm mang lại sự thoải mái cho con người chứ không phải cho nhu cầu công nghiệp đã thực sự phát triển khi ba chiếc máy điều hòa không khí được lắp đặt tại một cửa hàng bách hóa ở Detroit, Michigan. Cửa hàng chật kín những người háo hức trải nghiệm tính mới của phát minh này và mức độ phổ biến của nó nhanh chóng lan rộng từ các cửa hàng bách hóa đến rạp chiếu phim.
Đầu tiên, những người chủ quan tâm đến tiền bạc coi điều hòa không khí là một thứ xa xỉ. Họ cho rằng nếu họ trả tiền cho mọi người để làm việc thì họ cũng không nên trả tiền để họ được thoải mái. Vì vậy, trong những năm 1940 và 1950, ngành công nghiệp bắt đầu đưa ra một thông điệp khác về sản phẩm của mình: theo nghiên cứu của họ, việc lắp đặt điều hòa không khí sẽ giúp tăng năng suất của nhân viên. Họ phát hiện ra rằng những người đánh máy đã tăng sản lượng lên 24% khi chuyển từ văn phòng thông thường sang văn phòng mát mẻ. Một nghiên cứu khác về điều kiện làm việc tại văn phòng được thực hiện vào cuối những năm 1950 cho thấy phần lớn các công ty cho rằng điều hòa không khí là yếu tố quan trọng nhất góp phần nâng cao hiệu quả trong văn phòng. Tuy nhiên, điều hòa không khí phải đối mặt với sự chỉ trích từ một số nơi. Nhà môi trường Jed Brown lập luận rằng điều hòa không khí góp phần vào sự nóng lên toàn cầu. Thật không may, ông cho biết thêm, vì điều hòa dẫn đến nhiệt độ cao hơn nên con người càng phải sử dụng nó một cách nghịch lý hơn. Tuy nhiên, ông thừa nhận rằng nó mang lại một môi trường lành mạnh hơn cho nhiều người trong những tháng hè oi bức.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 8. Thanks to Greenpeaces campaigns, the local peoples level of environmental awareness has improved significantly.
A. declined B. increased C. bettered D. developed
Kiến thức: Từ vựng
Giải thích:
A. declined (v): giảm
B. increased (v): tăng
C. bettered (v): cải thiện
D. developed (v): phát triển
→ improved (v): cải thiện >< declined
Tạm dịch:
Nhờ các chiến dịch của Greenpeace, nhận thức về môi trường của người dân địa phương đã được cải thiện đáng kể.
Choose A.
Question 9. Her parents kept her on a tight rein with their inflexible views.
A. let her loose B. controlled her C. brought her up D. taught her
Kiến thức: Thành ngữ
Giải thích:
A. let her loose: để cô ấy tự do
B. controlled her: kiểm soát cô ấy
C. brought her up: nuôi nấng cô ấy
D. taught her: dạy cô ấy
→ kept her on tight rein: kiểm soát cô ấy chặt chẽ >< let her loose
Tạm dịch:
Cha mẹ cô đã kiểm soát chặt chẽ cô bằng quan điểm cứng rắn của họ.
Choose A.
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 10 to 14.
When parents name their children, they often take into consideration their own preferences, family traditions, or beliefs. In many European cultures, parents typically select names based on family connections, often honoring grandparents or ancestors. For instance, in Italy, children are commonly named after their grandparents, starting with the fathers parents and then the mothers. Similarly, in Eastern Europe, children may be named after their deceased relatives to protect them from harm.
In some Asian countries, the naming process may involve the childs grandfather or a fortune-teller, who chooses a name believed to shape the childs character. Names might be inspired by elements like fire, water, earth, wood, or metal, or they may convey qualities such as beauty, strength, or kindness. African cultures also have unique naming traditions, such as in Ghanas Akan culture, where a childs name is determined by the day of their birth. Each day has specific names for boys and girls, reflecting characteristics associated with that day. For example, a boy born on Friday might be named Kofi, symbolizing a wanderer or explorer while a girl born on the same day could be named Afua, also representing a traveler.
No matter where a name originates, it holds significant meaning and reflects the childs cultural heritage. Whether chosen out of preference or dictated by tradition, a childs name is a cherished and respected gift.
Question 10. What is the main idea of this reading?
A. How names reflect a persons culture. B. Choosing names in Italian culture.
C. How Asian people name their children. D. Choosing traditional names.
Kiến thức: Đọc – Ý chính
Giải thích: Ý tưởng chính của bài đọc này là gì?
A. Cái tên phản ánh văn hóa của một người như thế nào.
B. Lựa chọn tên trong văn hóa Ý.
C. Người Châu Á đặt tên cho con như thế nào?
D. Chọn tên truyền thống.
Choose A.
Question 11. It can be inferred from the passage that names in China would relate to_________.
A. a childs personality B. a childs ancestors3
C. a childs birth element D. a childs birth date
Kiến thức: Đọc – Chi tiết
Giải thích: Có thể suy ra từ đoạn văn rằng những cái tên ở Trung Quốc có liên quan đến_________.
A. tính cách của một đứa trẻ
B. tổ tiên của một đứa trẻ
C. yếu tố sinh của một đứa trẻ
D. ngày sinh của một đứa trẻ
Thông tin:
In some Asian countries, the naming process may involve the childs grandfather or a fortune-teller, who chooses a name believed to shape the childs character.
Tạm dịch:
Ở một số nước châu Á, quá trình đặt tên có thể liên quan đến ông nội của đứa trẻ hoặc một thầy bói, người chọn một cái tên được cho là sẽ hình thành nên tính cách của đứa trẻ.
Choose A.
Question 12. Which is true in Akan culture if a twin brother and sister are born on a Friday?
A. They will have to travel to a different city. B. They will both be named Kofi.
C. They will have different names. D. They will both be named Afua.
Kiến thức: Đọc – Chi tiết1
Giải thích: Điều nào đúng trong văn hóa Akan nếu một anh chị em sinh đôi được sinh ra vào thứ Sáu?
A. Họ sẽ phải đi đến một thành phố khác.
B. Cả hai đều sẽ được đặt tên là Kofi.
C. Họ sẽ có tên khác nhau.
D. Cả hai đều sẽ được đặt tên là Afua.
Thông tin:
For example, a boy born on Friday might be named Kofi, symbolizing a wanderer or explorer while a girl born on the same day could be named Afua, also representing a traveler.
Tạm dịch:
Ví dụ: một cậu bé sinh vào thứ Sáu có thể được đặt tên là Kofi, tượng trưng cho một kẻ lang thang hoặc nhà thám hiểm trong khi một cô gái sinh cùng ngày có thể được đặt tên là Afua, cũng đại diện cho một nhà du hành.
Choose C.
Question 13. The word dictated in the passage is closest in meaning to__________.
A. changed B. determined C. recorded D. written
Kiến thức: Đọc – Từ vựng
Giải thích: Từ dictated trong đoạn văn gần nghĩa nhất với __________.
A. thay đổi
B. xác định
C. ghi
D. viết
Thông tin:
Whether chosen out of preference or dictated by tradition, a childs name is a cherished and respected gift.
Tạm dịch:
Dù được lựa chọn theo sở thích hay do truyền thống quy định, tên của một đứa trẻ là một món quà được trân trọng và trân trọng.
Choose B.
Question 14. According to the reading passage, which would probably NOT be found in the meaning of childrens name across the world?
A. their ancestors names B. their place of birth
C. their date of birth D. their expected personality
Kiến thức: Đọc – Chi tiết
Giải thích: Theo bài đọc, điều gì có lẽ KHÔNG được tìm thấy trong ý nghĩa tên của trẻ em trên toàn thế giới?
A. tên tổ tiên của họ
B. nơi sinh của họ
C. ngày sinh của họ
D. tính cách mong đợi của họ
Thông tin:
In many European cultures, parents typically select names based on family connections, often honoring grandparents or ancestors.
In some Asian countries, the naming process may involve the childs grandfather or a fortune-teller, who chooses a name believed to shape the childs character.
African cultures also have unique naming traditions, such as in Ghanas Akan culture, where a childs name is determined by the day of their birth.
Tạm dịch:
Ở nhiều nền văn hóa châu Âu, cha mẹ thường chọn tên dựa trên mối quan hệ gia đình, thường tôn vinh ông bà hoặc tổ tiên.
Ở một số nước châu Á, quá trình đặt tên có thể liên quan đến ông nội của đứa trẻ hoặc một thầy bói, người chọn một cái tên được cho là sẽ hình thành nên tính cách của đứa trẻ.
Các nền văn hóa châu Phi cũng có truyền thống đặt tên độc đáo, chẳng hạn như văn hóa Akan của Ghana, nơi tên của một đứa trẻ được xác định theo ngày sinh của chúng.
Choose B.
Dịch bài đọc:
Nội dung dịch:
Khi cha mẹ đặt tên cho con, họ thường cân nhắc đến sở thích của bản thân, gia đình.
truyền thống hoặc tín ngưỡng. Ở nhiều nền văn hóa châu Âu, cha mẹ thường chọn tên dựa trên mối quan hệ gia đình, thường tôn vinh ông bà hoặc tổ tiên. Ví dụ, ở Ý, trẻ em thường được đặt theo tên ông bà, bắt đầu từ cha mẹ và sau đó là mẹ. Tương tự, ở Đông Âu, trẻ em có thể được đặt theo tên của người thân đã khuất để bảo vệ chúng khỏi bị tổn hại.
Ở một số nước châu Á, quá trình đặt tên có thể liên quan đến ông nội của đứa trẻ hoặc một thầy bói, người chọn một cái tên được cho là sẽ hình thành nên tính cách của đứa trẻ. Tên có thể được lấy cảm hứng từ các yếu tố như lửa, nước, đất, gỗ hoặc kim loại hoặc chúng có thể truyền tải những phẩm chất như vẻ đẹp, sức mạnh hoặc lòng tốt.
Các nền văn hóa châu Phi cũng có truyền thống đặt tên độc đáo, chẳng hạn như văn hóa Akan của Ghana, nơi tên của một đứa trẻ được xác định theo ngày sinh của chúng. Mỗi ngày đều có tên riêng cho bé trai và bé gái, phản ánh những đặc điểm gắn liền với ngày đó. Ví dụ: một cậu bé sinh vào thứ Sáu có thể được đặt tên là Kofi, tượng trưng cho một kẻ lang thang hoặc nhà thám hiểm trong khi một cô gái sinh cùng ngày có thể được đặt tên là Afua, cũng đại diện cho một nhà du hành.
Bất kể tên bắt nguồn từ đâu, nó đều có ý nghĩa quan trọng và phản ánh di sản văn hóa của trẻ. Dù được lựa chọn theo sở thích hay do truyền thống quy định, tên của một đứa trẻ là một món quà được trân trọng và trân trọng.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges.
Question 15. Tom is talking to John, his new classmate, in the classroom.
- Tom: How did you get here?
- John: ___________”.
A. I came here by bus. B. The bus was so crowded.
C. I arrived just in time. D. It was a long journey.
Question 16. Steve and Tim are talking about drinking water before bedtime.
- Steve: I dont think we should drink too much water before bedtime.
- Tim: __________. Drinking too much water before bedtime can interrupt your sleep cycle.
A. I couldnt agree more B. I have no idea
C. Im afraid I disagree with young D. Dont worry
Kiến thức: Ngôn ngữ giao tiếp
Giải thích: Tom đang nói chuyện với John, bạn cùng lớp mới của anh ấy, trong lớp học.
-Tom: Làm thế nào bạn đến được đây?
- John: ___________.
A. Tôi đến đây bằng xe buýt.
B. Xe buýt rất đông.
C. Tôi đến vừa kịp lúc.
D. Đó là một cuộc hành trình dài.
Tạm dịch:
- Tom: Làm thế nào bạn đến được đây?
- John: Tôi đến đây bằng xe buýt.
Choose A.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Question 17. A. smooth B. everything C. southern D. gather
onthicaptoc.com De thi thu TN THPT 2024 Tieng Anh So GD Ha Noi
Câu 1: Cho hàm số và . Các mệnh đề sau đúng hay sai?
a).
Mỗi câu hỏi thí sinh chỉ chọn một phương án.
Câu 1. Nguyên hàm của hàm số là
Câu 1.[1] Trong không gian với hệ tọa độ , cho hai vecto . Tính góc giữa hai vecto và .
A B. C. D.
Trong không gian với hệ tọa độ , khoảng cách từ điểm đến mặt phẳng ( ) bằng
A. 4.B. 5.C. 3.D. 2.
Câu 2. Không dùng máy tính cầm tay, giải hệ phương trình
Câu 3. Cho hàm số (m là tham số) có đồ thị là đường thẳng d.
A. Tìm cách trở lại các thuộc địa cũ. B. Giúp đỡ các nước xã hội chủ nghĩa.
C. Liên minh chặt chẽ với phe tư bản. D. Hòa bình, trung lập, tích cực.
Số báo danh: .........................................................................
Câu 1: Quốc gia mở đầu kỉ nguyên chinh phục vũ trụ của loài người là